lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Puuttunut elementti

Oli luksusta saada nukkua tunti ekstraa toisen aamuisen herätyksen jälkeen. Se ainoa etu näissä viikonlopuissa, ettei tarvitse vauvan ensimmäisen herätyksen jälkeen nousta ylös myös hoitamaan loppuperhettä, vaan voi ottaa pirteän vauvan viereensä leikkimään ja hymyillä tälle toisella silmän kulmalla edelleen lepuutellen kehoaan. Väsykitinän alettua ottaa rinnalla ja siirtää sänkyynsä. Hyvässä lykyssä vauva nukkuu se odotetun tunteroisen, jonka aikana pääsee vasta hyvän levon makuun, eikä herätessä ole kieltämättä kovin hehkeimmillään, mutta kokonaiseen unimääräänhän se vaikuttaa lisäävästi.

Meidän koti on vihdoin saanut sen kauan kaivatun puuttuvan elementin, kunnollisen stereosysteemin olkkariin. Tajusimme ensimmäisiä testauksia kuunnellessamme kuinka olemmekaan kaivanneet mahdollisuutta istua nojatuolissa ja sukeltaa kuunneltavan musiikin maailmaan HYVÄN äänikuvan suomalla elämyksellä. Musiikki on merkinnyt meille paljon, aina suhteemme alkuvaiheesta lähtien. Se vanha automme on ollut paras paikka kuunnella musiikkia miehen poikamiesajan ehkä parhaimman investoinin ansioista, mutta kotiimme olemme voineet vain unelmoida moisesta vuosikaudet.

Sohvan molemmin puolin kohoavat kaiuttimet jopa näkönsä puolesta sopivat mainiosti, ne ikään kuin puuttuivat siitä aikaisemmin. Olin pelännyt, että se joskus hankittava stereosysteemi tulisi liikaa hallitsemaan olohuoneen kokonaisvaikutelmaa, mutta nämä eivät olleet onneksi mitään verrattuna isännän aikaisempiin itse nikkaroimiin, viime vuosina kuitenkin työhuoneessa käytettyihin kaiutinpönttöihin.

Musiikista puheen ollen, olen kai vuosien varrella jo niin tehokkaasti norjalaistunut, että olen löytänyt täältä nähtävästi ensimmäisen norjalaisen lempiyhtyeeni. Hassahdus vastaa jotain suomalaiselle vastaavaa J. Karjalaista, mikä ulkomaalaiselle kuulostaisi vähintään oudolta kun taas musiikista diggaavalle musiikki merkitsee nostalgioiden ja tiettyjen mieltymysten huipennusta. Bongasin yhden kappaleen ("knekker deg") autoradiosta ja etsin hakusanoilla yhtyeen netistä, ja johan biisimakupaloja (http://www.kaizers.no/articles/4/10/lyd.ehtml) maisteltuani tykästyin musiikkiin heti. VAIKKA laulaja laulaa hassulla etelänmurteella. VAIKKA ensivaikutelma saattaisi vihjailla kellarihumpasta. Mutta pidän, ehdottomasti. Teille kiinnostuneille, selatkaa netistä hakusanalla Kaizers Orchestra. Erityisesti vanhemmasta tuotannosta "Ompa til du dør" löytyi paljon hauskoja biisejä. Tahtoo levykauppaan heti.